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The benefits of herbal teas
For the third edition of the podcast produced by Darwin Nutrition, (R)évolutions Alimentaires, we’ll be talking about plants, herbalism, and herbal teas.
A somewhat witchy theme that is very close to my heart!
As far back as I can remember, I’ve been concocting magical potions. In the past, I picked mint and lemon balm in my parents’ garden. Today, I still gather, wherever I go, a sprig of sage, rosemary, lavender, heather, or yarrow.
In my kitchen, linden and hops dry in the autumn. Iam amazed by the aromatic beds, with their medieval corners, and by the vegetable patches where fragrant herbs make themselves at home, for the delight of our brews and the bees.
I now grow oregano, mint, thyme, agastache, lovage, rosemary, basil, and verbena on the balcony. It feels like when I slip these leaves into water, whether hot or cold, the fragrant drink becomes magical and my body retains the memory of that living water.
We have been using plants to heal ourselves for millennia. Many civilizations bear witness to this, whether Mesopotamia, Egypt, India with the famous Ayurvedic medicine, the Native Americans, or China.
One of the most traditional ways of using plants is herbal tea. Unlike tea or coffee, most of them don’t contain stimulating substances.
How to prepare them? With what ingredients? What are the countless benefits of herbal tea? What ailments can it treat? That’s what we will explore, smell, and understand with our two guests today.
Guests
Myriam Amchikak : Myriam trained as a naturopath. She worked in herbalism and in pharmacies before creating the Herbonata herbal shop, located in Saint-Germain-en-Laye, to democratize the use of medicinal plants. Today, Herbonata is a shop and a website with more than 4,000 natural products – including hundreds of medicinal plants and spices sold in bulk.
Jean Maison : Jean has been based since 1976 in the Monédières massif, in Corrèze. He began working as a forager-producer at that time, certified by Nature et Progrès. He is now president of the Comptoir d’Herboristerie, specializing in the trade of medicinal and aromatic plants from organic farming and sustainable foraging, inspired by the French tradition of herbalism.
My questions
- Comment êtes vous arrivés à vous intéresser à l’herboristerie, à la tisane ?
- Pourquoi boire de la tisane? Quel sont les principaux bienfaits santé d’une tisane ? (Et en particulier par rapport aux gélules à base de plantes)
- Comment réussir sa tisane?
- Quelles sont les différences entre une tisane en vrac ou en sachet?
- Y a t il une différence entre la plante fraiche et la plante séchée?
- Combien de temps se garde une tisane?
- Quelle est la différence entre une infusion, une décoction et une macération ?
- Quand boire de la tisane?
- Quelles sont les tisanes les plus locales?
- Où cueillir et acheter ses tisanes?
- Quelles sont les meilleures synergies santé entre les plantes?
- Quelle tisane conseilleriez vous à nos auditeurs? Une pour ceux qui débutent en ce domaine, une pour les plus familiers du sujet?
- Quelle(s) tisane(s) pour renforcer l’immunité en ces temps un peu difficiles?
- Des conseils de tisane pour l’énergie, pour dormir, pour digérer, pour se relaxer, pour être de bonne humeur ?
- Quelle est votre tisane préférée, celle que vous buvez tous les matins ou que vous offrez à vos amis chers ?
- Quels seraient vos conseils pour nos auditeurs pour se mettre facilement à la tisane et à l’herboristerie ?
- Quelles sont vos sources d’inspirations (livres, auteurs, etc.) ?
Resources to learn more
- Le livre de Jean Maison sur le thym
- Site du Comptoir de l’Herboristerie
- Site d’Herbonata
- Traité pratique de phythothérapie, Docteur jean michel Morel, Edition Grancher
- Du bon usage des plantes qui soignent, Jacques Fleurantin, Editions Ouest France
- Se soigner par les légumes, les fruits et les céréales, Docteur Jean Valnet, Editions Le Livre de Poche
The (R)évolutions Alimentaires podcasts are hosted by Louise Browaeys
Agricultural engineer (AgroParisTech) with a specialization in nutrition, Louise has worked for ten years in the agriculture, food, and ecology sectors.
She is the author or co-author of several books on food, ecology, permaculture, and corporate social responsibility. Notably: “La part de la terre : l’agriculture comme art” (Delachaux et Niestlé, 2014), “Permaculture au quotidien” (Terre Vivante, 2018), “Le régime planétaire” (La Plage, 2020).

